CONVIEȚUIREA INTERETNICĂ ÎN VIZIUNEA TINERETULUI

La Băile Homorod s-a desfășurat primul workshop tematic pentru elevi

În perioada septembrie – octombrie 2017, Asociația pentru Județul Harghita derulează un proiect din fonduri nerambursabile, cofinanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice, a cărui tematică este conviețuirea interetnică în viziunea tineretului. Programul cuprinde organizarea a 3 workshop-uri pe această temă, grupul-țintă fiind tinerii din județul Harghita.

Prima etapă a activităților s-a desfășurat în acest sfârșit de săptămână, la Băile Homorod, cu participarea elevilor din ciclul liceal, având în focus dezbateri interactive privind diferitele aspecte ale conviețuirii: în familie, în comunitate, cu accent pe importanța multiculturalismului și a toleranței.

La discuțiile cu elevii, au participat Ferencz Angéla, director al centrului Cultural Județean Harghita, care a vorbit despre importanța educației în familie și în școală despre valorile culturale. Tomonicska Ingrid, lector al Universității Sapientia a adus exemple din literatura română și maghiară cu privire la respectul și aprecierea profesională reciprocă, amintind prietenia unor renumiți poeți, cum ar fi Ady Endre și Octavian Goga. Preotul Episcopiei Ortodoxe Covasna-Harghita, Cristian Cristinoi, a vorbit despre importanța dialogului intercultural în rândul tinerilor, de a identifica și utiliza cât mai multe oportunități  de proiecte și inițiative comune.

Teatrul Independent Osonó din Sfântu Gheorghe a avut un succes imens cu prezentarea proiectului de teatru forum Cercul prietenilor neștiuți sau Picnic pe un covor japonez, implicând elevii în dezbaterea/dialogul interetnic şi intercultural pe care spectacolul îl deschide.

Ion Proca, consilier județean, a discutat cu elevii privind abordările diferite care se pot observa în dialogul intercultural, sfătuindu-i către proiecte comune cât mai informale și concrete, cu efect real asupra vieții de zi cu zi, amintind nevoia identificării acelor măsuri care și-ar putea avea rolul într-un codex de bună conviețuire, bazat pe aceste experiențe comune.

Workshop-ul s-a încheiat cu un focus-grup cu participanții structurat pe aspectele discutate anterior, cu propuneri de programe și proiecte care ar putea fi inițiate și derulate în comun.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük