Socializarea programului de casă secuiească şi evaluarea valorilor populare iniţiată de către Consiliul Judeţean Harghita
Consiliul Judeţean Harghita, în colaborare cu Asociaţia „Kós Károly” a pornit în cursul anului trecut programul „Casa secuiească”, prin care s-a editat o publicaţie prezentând planurile de case secuieşti moderne depuse în cadrul programului. În acest an, cele două organizaţii au continuat acţiunea evaluând starea valorilor arhitecturale din judeţul Harghita. În urma evaluărilor se va elabora un studiu prezentând harta valorilor ce trebuie păstrate. Studiul şi hărţile vor conţine fotografiile făcute de studenţi şi specialişti despre sate, străzi, monumente, precum şi alte clădiri ce trebuie conservate. Evaluarea este necesară deoarece pe lista judeţeană de monumente de artă apare doar o fracţiune a acelor obiective, care ar trebui protejate şi păstrate. Specialiştii vor fi asiguraţi de către Asociaţia „Kós Károly” din Ungaria şi Asociaţia „Kós Károly” din Transilvania, evaluarea fiind făcută prin vizite la faţa locului în cursul verii din acest an. Studiul final şi hărţile se vor pune la dispoziţia autorităţilor publice locale. Obiectivul pe termen lung este elaborarea în baza acestui studiu, a unei strategii de protejare a mediului rural din judeţ. Programul constituit din mai mulţi piloni are ca scop fundamentarea unei arhitecturi secuieşti, deoarece regiunea se caracterizează printr-o multitudine de stiluri şi materiale de construcţie. Dorim ca arhitectura secuiească să fie una pură, reîntorcându-se la tradiţii, prezentând caracteristicile specifice ale regiunii.
Programul cuprinde astfel trei elemente:
- Lansarea de proiecte „Casa secuiească modernă”, în acest an fiind lansată runda a doua
- Evaluarea valorilor arhitecturale judeţene
- Elaborarea strategiei de protecţie a imaginii satelor din judeţ
Succesul programului depinde în mare măsură de informarea continuă a societăţii şi a specialiştilor din domeniu, precum şi de pornirea unei discuţii privind paşii ce trebuiesc urmate în procesul de reînnoire a arhitecturii secuieşti. În toamna acestui an în cadrul unei conferinţe se vor prezenta rezultatele procesului de evaluare a valorilor şi a Programului „Casa Secuiească Modernă”. În mod paralel cu procesul de evaluare, în cadrul rundei doi al proiectului se va elabora pentru fiecare dintre cele trei zone importante ale judeţului Harghita un proiect şi un plan de execuţie a unei case secuieşti moderne, care de asemenea va fi prezentată în cadrul evenimentelor organizate şi va fi inclusă şi în publicaţie. Una dintre cele mai importante obiective ale Asociaţiei pentru Judeţul Harghita, a cărui membru fondator este şi Consiliul Judeţean Harghita, este sprijinirea programelor şi evenimentelor organizate de către autoritatea publică judeţeană, asumând sarcina de a organiza conferinţele mai sus amintite, obţinând fondurile necesare prin intermediul proiectului de la Fondul Naţional Cultural din Ungaria. Scopul proiectului este socializarea procesului de reînnoire a arhitecturii, precum şi informarea opiniei publice. Astfel se va organiza o conferinţă, precum şi alte trei evenimente în cele trei regiuni ale judeţului. Conferinţa de închidere se va organiza în Miercurea Ciuc, locaţia fiind asigurată de către Consiliul Judeţean Harghita. Conferinţele regionale se vor organiza într-una din localităţile regiunii Ciuc, Odorhei şi Gheorgheni cu participarea celor interesaţi din regiunea în cauză. Conferinţele se vor organiza cu 50 de participanţi, fiind invitate pe lângă arhitecţii locali, reprezentanţii autorităţilor publice locale şi specialişti din Ungaria. Astfel rezultatele proiectului vor fi prezentate în mod direct pentru aproximativ 150-200 de persoane, devenind cunoscute prin intermediul conferinţelor regionale pe întregul teritoriu al judeţului. În cadrul conferinţei din Miercurea Ciuc se vor prezenta rezultatele obţinute la nivelul întregului judeţ, fiind formulate şi alte propuneri şi sugestii privind planurile pe viitor. Intenţionăm să edităm o publicaţie pe care îl vom distribui celor prezenţi, care în viitor ar putea avea rolul unui Ghid de Reglementare a Imaginii unei Localităţi, formulând propuneri şi sugestii la nivel general în privinţa schimbărilor care ar trebui efectuate în planurile de urbanism.
Activităţile incluse în proiect:
- Editarea şi tipărirea publicaţiilor şi a materialelor de informare (panouri etc.)
- Invitarea prezentatorilor din Ungaria, cheltuieli de deplasare (4 ocazii)
- Organizarea Conferinţei centrale în Miercurea Ciuc, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Harghita cu participarea celor interesaţi şi a specialiştilor locali şi din Ungaria
- Organizarea Conferinţelor regionale
Editarea unei publicaţii cuprinzând rezultatele obţinute în cursul procesului de evaluare, prezentările conferinţelor, unele exemple ale arhitecturii populare, precum şi planurile proiectului Casei Secuieşti.